درمان یبوست از نظر دکتر خیراندیش
یبوست یکی از بیماریهای شایع است که هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد. یبوست به معنای عدم دفع منظم مدفوع و همینطور سفت یا تودهای شدن مدفوع نیز است. درمان یبوست روشهای مختلفی مختلفی دارد و این بیماری برخلاف برخی از بیماریهای شایع مانند رفلاکس معده، در صورت عدم درمان میتواند باعث بیماریهای مختلف شود.
طبق تحقیقات پزشکان و محققان، منشا برخی از بیماریهای خطرناک میتواند ناشی از یبوستهای سخت و طولانی باشد. از طرفی یبوست خود یکی از علائم بیماری نیز محسوب میشود. با توجه به این توضیحات باید گفت، بررسی علل، علائم و درمان این بیماری بسیار مهم است.
یکی از روشهای درمانی موثر و کم خطر برای یبوست، استفاده از طب سنتی است. به همین دلیل ما در اینجا ضمن بررسی دلائل و علائم این بیماری به راههای درمان آن از منظر طب سنتی دکتر خیراندیش پرداختهایم.
از کجا بفهمیم که به یبوست مبتلا هستیم یا خیر؟
یبوست در طب سنتی به صورت فردی تعریف میشود. یعنی ممکن است در مورد فردی عدم اجابت مزاج روزانه نیز یبوست تلقی شود، اما در مورد فردی دیگر این موضوع فرق کند. یعنی ممکن است فردی در هفته تنها دو تا سه بار اجابت مزاج داشته باشد؛ اما این موضوع کاملا طبیعی باشد. با این حال در تعریف کامل یبوست، معمولا به این موارد اشاره میشود:
1.فرد در هفته کمتر از سه بار اجابت مزاج دارد
2.دفع سخت یا طولانی
3.عدم احساس دفع ناکافی
اگر فردی به مدت سه ماه یا بیشتر دو یا بیشتر از دو علائم بالا را داشته باشد، به یبوست مبتلا است.
علل ایجاد یبوست در طب سنتی
در طب سنتی، یبوست مادر بیماریها نامیده میشود. همین اصطلاح برای نشان دادن میزان خطرناک بودن یبوست کافی است. طب سنتی معتقد است یبوست نه تنها بر سلامتی جسمی بلکه بر سلامتی روحی و روانی افراد نیز تاثیرگذار است. در طب سنتی، یبوست به دلایل مختلفی ایجاد میشود؛ اما مهمترین عامل ایجاد آن حرارت و خشکی رودهها است. بنابراین به طور طبیعی افرادی که دارای مزاج خشک هستند بیشتر در معرض ابتلا به یبوست قرار دارند.
علاوه بر این، بینظمی در رژیمهای غذایی نیز از عوامل ابتلا به یبوست محسوب میشود. منظور از بینظمی غذایی شامل موارد مختلفی مانند مصرف مواد غذایی سبویتزا، عدم استفاده از آب کافی و مصرف کم مواد غذایی فیبردار است. در طب سنتی، کمتحرکیب، مسافرت، مصرف بیش از حد ملینها، نگه داشتن بیش از حد مدفوع یا عدم تخلیه به موقع، مصرف برخی از داروهای شیمیایی و ابتلا به برخی از بیماریها کم کاری تیروئید، یبوست و… نیز از علائم ابتلا به یبوست محسوب میشوند.
قوی ترین گیاه ضد یبوست
در طب سنتی، داروهای گیاهی بسیاری خوبی وجود دارند که میتوان از آنها به عنوان ملین استفاده کرد. با این حال در میان تمام داروهای مکوجود، برگ سنا از خاصیت ضدیبوست بسیار بالایی برخوردار است. از سنا به عنوان معجزه یبوست نیز نام برده میشود. این گیاه معمولا به صورت جوشانده استفاده میشود.
توصیه بسیاری از پزشکان سنتی عدم استفاده طولانی مدت از این گیاه است. بنابراین برای استفاده درست از این گیاه بهتر است تحت نظر پزشک سنتی باشید تا او بر حسب نوع یبوست شما، زمان و نحوه استفاده از این دمنوش را تعیین کند.نعناع تند، ریشه شیرین بیان و بابونه از دیگر گیاهانی هستند که برای درمان یبوست استفاده میشوند و خواضی مانند برگ سنا دارند.
خاکشیر برای یبوست
از خاکشیر نیز به عنوان یکی از ملینهای بسیار قوی نام برده میشود.نحوه استفاده از خاکشیر به این صورت است که دو قاشق از خاکشیر را داخل یک لیوان آب ولرم یا گرم مخلوط کنید، سپس آنن را میل کنید. اگر طعم خاکشیر را دوست ندارید میتوانید مقدار بسیار کمی شکر نیز به آن اضافه کنید. البته سعی کنید میزان شکر بسیار کم باشد؛ زیرا در صورت استفاده منظم از شربت خاکشیر، ممکن است میزان قند یا شکر آن باعث بالا رفتن قند شما شود. شربت خاکشیر را میتوانید صبح و شب میل کنید.
درمان یبوست کودکان و نوزادان
کودکان و نوجوانان یکی از مهمترین گروههای سنی هستند که ممکن است در معرض ابتلا به یبوست قرار بگیرند. دلایل بروز یبوست در کودکان و نوجوانان نیز ممکن است به دلیل عوامل مختلفی همچون استفاده از برخی از داروها، سندرم روده تحریکپذیر، عدم تحرک کافی و… باشد. لبا این حال درمانهای طب سنتی که در بالا به آنها اشاره کردیم در مورد نوجوانان نیز قابل استفاده است. اما بهتر است ابرای کودکان از روشهای دیگری استفاده شود. این روشها عبارتند از:گ
استفاده از میوههایی که ملین هستند: مانند انجیر، زردآلو، انبه، هلو و…
استفاده از خشکبارهایی مانند قیسی یا برگ زردآلو، توت، لواشک، آلوچه خانگی
غذاهایی مانند سوپ سبزیجات
ماساژ شکم با روغن زیتون و…
یبوست بارداری
مادران باردار نیز از جمله گروههایی هستند که ممکن است در طول دوران بارداری، یبوست را تجربه میکنند. مادران باردار به دلایلی چون تغییرات هورمونی، مصرف دارو و مکمل ها و عدم دریافت فیبر کافی در رژیم غذایی دچار یبوست میشوند. یکی از راههای درمان خانگی یبوست برای مادران باردار، استفاده از خاکشیر است. خاکشیر به دلیل خواص خود میتواند به وضع حمل آسان مادر نیز کمک کند. علاوه بر این مخلوط یک قاشق غذاخوری عسل در آب گرم و خوردن آن به صورت ناشتا نیز میتواند در درمان یبوست مادران باردار تاثیرگذار باشد.
آب لیمو ترش تازه در یک لیوان آب گرم و میل کردن آن نیم ساعت قبل از صبحانه از دیگر روشهای درمانی طب سنتی برای یبوست مادران باردار است. خیسانده انجیر و برگ زردآلو نیز خواص ملین دارند و میتوانند از نظر تغذیه برای مادران باردار مفید نیز باشند.
داروهای ضد یبوست دکتر خیراندیش
چند محصول از سبد محصولات دکتر خیراندیش به رفع موقت و درمان یبوست اختصاص داده شده است و این محصولات در اثرات فوری و داروهای گیاهی هستند که میتوانند به کمک شما بیایند، که شامل:
1- شربت ملین دکتر خیراندیش:
این شربت یک داروی گیاهی ملین و ضد یبوست بوده که باتوجه به منابع طب ایرانی و اسلامی تهیه شده است و ترکیبات آن شامل آلو بخارا و گیاه سیاه توسه می باشد. نکته ضروری در مورد این محصول استفاده حداقل شش لیوان آب در روز می باشد.
2- شربت مسهل دکتر خیراندیش:
شربت مسهل یک فراورده طبیعی است که به درمان یبوست کمک میکند این شربت بدون رنگهای مصنوعی و فاقد ترکیبات شیمیایی بوده و عوارض جانبی برای مصرف کننده ندارد ولی در مصرف طولانی آن باید احتیاط کرد.
مسهل ها موادی که به دیواره اندام ها از هر جای بدن که رسوب کرده اند ، جدا کرده و بیرون می برد.
نکته ضروری در مصرف این دارو این است که در صورت وجود علایم : خونریزی مقعدی ، مدفوع خونی ، دلپیچه و دل درد ، سر گیجه ، خارش پوست، مصرف دارو حتما باید قطع شود .
3- قطره مسهل اعظم دکتر خیراندیش:
این قطره یک مسهل بسیار قوی است که در زمان یبوست های شدید استفاده می شود .
سخن نهایی
یبوست جزء بیماریهایی است که ممکن است بسیاری از ما آن را تجربه کرده باشیم. درمان یبوست با طب سنتی از مزایایی چون نتیجهبخشی فوری، کمهزینه بودن و عدم وجود عوارض خاص همراه است. از این رو اگر با توجه به تعریفی که از یبوست ارائه کردیم، جز افراد مبتلا به یبوست هستید درمانهای پیشنهادی را با توج به سن و شرایط خود استفاده کنید. در صورتی که درمانهای طب سنتی، پاسخگوی مشکل شما نبود، حتما به پزشک مراجعه کنید تا دلیل مشکل شما از طریق آزمایشات یا عکسبرداریهای مربوطه مشخص شود.