آموزش آشپزی

طرز تهیه آش دندونی بچه خوشمزه و مجلسی به روش سنتی

آش دندونی، یکی از آش های سنتی و خوشمزه ایرانی است که برای جشن دندان درآوردن کودکان پخته می‌شود. این آش مغذی و خوش طعم، از انواع آش‌های معروف استان‌های آذربایجان شرقی و غربی می باشد و در زبان آذری با نام “دیشلیق” شناخته شده است.

در ادامه، طرز تهیه آش دندونی را به صورت مرحله‌به‌مرحله به شما آموزش می‌دهیم تا بتوانید این آش خوشمزه و سنتی را برای کودک دلبندتان تهیه کنید.

مواد لازم برای 4 نفر

مواد مقدار
گوشت گوسفندی (بدون استخوان) 250 گرم
لوبیا چیتی نصف لیوان
لوبیا قرمز نصف لیوان
نخود نصف لیوان
گندم نصف لیوان
عدس نصف لیوان
برنج نصف لیوان
جو نصف لیوان
پیاز 1 عدد بزرگ
پیاز داغ 6 قاشق غذاخوری
نعناع داغ 4 قاشق غذاخوری
کشک به مقدار کافی
دارچین به مقدار کافی
نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی

مراحل تهیه آش دندونی

ابتدا، حبوبات (لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود، عدس) و گندم و جو را به طور جداگانه داخل کاسه‌هایی می‌ریزیم و تا سطح روی آن‌ها آب می‌ریزیم. حدود 6 تا 7 ساعت اجازه می‌دهیم تا خیس بخورند. برای سهولت کار، بهتر است از شب قبل حبوبات را خیس کنید تا صبح آماده پخت باشند. در این مدت چندین بار آب حبوبات را تعویض کنید.

نخود را داخل آبکش می‌ریزیم و می‌شوییم و داخل قابلمه‌ای می‌ریزیم. آب تا 2 بند انگشت بالاتر از سطح نخودها می‌ریزیم و درب قابلمه را می‌گذاریم. حرارت را زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را بسیار ملایم می‌کنیم تا نخود به آرامی بپزد.

لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را نیز داخل آبکش می‌ریزیم و آبکش می‌کنیم و داخل قابلمه‌ای می‌ریزیم. آب تا 2 تا 3 بند انگشت بالاتر از سطح لوبیاها می‌ریزیم و حرارت را زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را ملایم می‌کنیم تا لوبیاها پخته شوند.

پیاز را پوست می‌گیریم و می‌شوییم و از وسط نصف می‌کنیم. پیاز و گوشت را در قابلمه‌ای می‌ریزیم و کمی دارچین و 6 لیوان آب معمولی به آن اضافه می‌کنیم و درب قابلمه را می‌گذاریم. حرارت را زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را بسیار ملایم می‌کنیم تا گوشت به آرامی بپزد.

جو و گندم را داخل آبکش می‌ریزیم و آبکش می‌کنیم و داخل قابلمه‌ای که برای تهیه آش تدارک دیده ایم می‌ریزیم. سپس حدود یک سوم قابلمه را آب می‌ریزیم. درب قابلمه را نیمه باز می‌گذاریم و حرارت را زیاد می‌کنیم تا آب به جوش بیاید و سپس حرارت را ملایم می‌کنیم تا جو و گندم بپزند. گهگاه آش را هم می‌زنیم تا ته نگیرد.

بعد از گذشت حدود 1 تا 1.5 ساعت از پخت گندم و جو، عدس را تمیز می‌شوییم و به مواد آش اضافه می‌کنیم. 15 دقیقه بعد، برنج را نیز تمیز می‌شوییم و به مواد آش اضافه می‌کنیم. گوشت را بررسی می‌کنیم. اگر کاملا پخته بود، از روی حرارت بر می‌داریم و صبر می‌کنیم تا خنک شود سپس آن را ریش ریش می‌کنیم. گوشت ریش ریش شده را همراه با آب خود به مواد آش اضافه می‌کنیم.

نخود و لوبیاها را لای دندان تست می‌کنیم. اگر پخته بودند، آن‌ها را نیز به مواد آش اضافه می‌کنیم. اگر تمایل داشتید در این مرحله می‌توانید از عصاره قلم گوساله نیز استفاده کنید و به آش اضافه کنید.

نیمی از پیاز داغ را به همراه کشک به آش اضافه می‌کنیم و خوب مواد را زیر و رو می‌کنیم تا کاملا با طعم کشک آغشته شوند. سپس کمی نمک و فلفل سیاه به همراه ادویه‌های مورد پسند خود را روی آش می‌ریزیم. آش را مجددا به خوبی هم می‌زنیم تا ادویه‌ها ترکیب شوند و سپس درب قابلمه را می‌گذاریم و اجازه می‌دهیم تا آش جا بیفتد.

آش پخته شده و منسجم را داخل کاسه‌ای می‌ریزیم و با نعناع داغ، پیاز داغ و کمی کشک تزئین می‌کنیم. نوش جان!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا