طرز تهیه مرصع پلو خوشمزه و مجلسی به روش رستورانی
مرصع پلو یکی از انواع غذاهای سنتی و بسیار خوشمزه ایرانی است که به عنوان یک غذای مجلسی شناخته می شود. این غذا با ترکیب برنج، مرغ یا گوشت، زرشک، کشمش، خلال بادام و پوست پرتقال تفت داده شده، ظاهری رنگارنگ و جذاب پیدا می کند و طعم فوق العاده ای به خود می گیرد. در ادامه، با ارائه یک دستور پخت حرفه ای، به شما کمک خواهیم کرد تا مرصع پلو را به روش رستوران ها و با بهترین کیفیت در منزل خود تهیه کنید.
مواد لازم برای ۴ نفر
مواد | مقدار |
---|---|
برنج | ۴ پیمانه |
سینه مرغ | ۴۰۰ گرم |
کشمش | نصف پیمانه |
زرشک | نصف پیمانه |
پیاز | ۳ عدد بزرگ |
خلال بادام | یک چهارم پیمانه |
خلال پسته | یک چهارم پیمانه |
خلال پوست پرتقال | یک چهارم پیمانه |
زعفران دم کرده | ۲ قاشق غذاخوری |
دارچین | نصف قاشق چایخوری |
آب لیمو ترش | ۲ قاشق غذاخوری |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
زردچوبه و روغن | به مقدار کافی |
مرحله اول: آماده سازی پوست پرتقال
ابتدا پوست پرتقال ها را با دقت از قسمت نارنجی جدا کرده و داخل یک لیوان آب می ریزیم. اجازه می دهیم پوست ها به مدت ۱ ساعت در آب خیس بخورند. پس از خیساندن، پوست ها را به داخل شیرجوش منتقل کرده و روی حرارت قرار می دهیم تا آب داخل آنها به جوش بیاید. بعد از جوش آمدن، آب را دور می ریزیم و مجدد آب تازه روی پوست ها می ریزیم و این کار را ۳ الی ۴ مرتبه انجام می دهیم تا تلخی پوست پرتقال کاملاً از بین برود. در آخرین بار، به جای آب، ۲ قاشق غذاخوری روغن روی پوست ها می ریزیم و آنها را با حرارت ملایم تفت می دهیم.
مرحله دوم: تفت دادن پوست پرتقال با شکر
پس از تفت دادن پوست ها در روغن، ۱ قاشق غذاخوری شکر به آنها اضافه کرده و مدام تفت می دهیم تا شکر حل شود و پوست پرتقال ها شفاف و شیشه ای شوند.
مرحله سوم: مزه دار کردن مرغ
سینه مرغ را روی تخته آشپزخانه قرار داده و به صورت مکعبی خرد می کنیم. سپس داخل یک کاسه ریخته و یک عدد از پیازها را پوست می گیریم، می شوییم و به صورت حلقه حلقه خرد می کنیم و به مرغ های خرد شده اضافه می کنیم. کمی آبلیمو، نمک و فلفل سیاه به مواد اضافه کرده و همه چیز را با هم مخلوط می کنیم تا گوشت مرغ کاملاً به مواد آغشته شود. روی کاسه را سلفون می کشیم و آن را داخل یخچال قرار می دهیم تا مرغ مزه دار شود.
مرحله چهارم: خیساندن برنج
برنج را داخل یک کاسه ریخته و تا سطح روی آن آب می ریزیم و اجازه می دهیم تا خیس بخورد.
مرحله پنجم: تفت دادن پیاز و مرغ
پیازهای باقیمانده را پوست می گیریم، می شوییم و به صورت خلالی خرد می کنیم. داخل یک تابه، کمی روغن ریخته و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. پیازهای خرد شده را داخل تابه می ریزیم و تفت می دهیم تا نرم شوند. مرغ های مزه دار شده را از یخچال خارج کرده و به پیازها اضافه می کنیم و با هم تفت می دهیم. کمی زردچوبه و فلفل سیاه روی مواد می ریزیم، در تابه را می گذاریم و اجازه می دهیم تا مرغ های تکه شده با آب پیاز پخته شوند.
مرحله ششم: پخت مرغ
حدود ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم اجازه می دهیم تا مرغ کاملاً پخته شود. سپس کمی زعفران دم کرده، نمک و آب لیمو به مرغ اضافه می کنیم و تفت می دهیم. کمی دارچین نیز روی مواد می ریزیم و همه چیز را با هم مخلوط می کنیم. تابه را از روی حرارت بر می داریم و کنار می گذاریم.
مرحله هفتم: جوشاندن برنج
داخل یک قابلمه، ۶ لیوان آب ریخته و کمی نمک به آن اضافه می کنیم. قابلمه را روی حرارت زیاد قرار می دهیم تا آب زودتر به جوش بیاید. برنج را تمیز و چندین بار می شوییم تا آب داخل آن زلال شود. پس از جوش آمدن آب، برنج را به داخل قابلمه اضافه می کنیم و اجازه می دهیم تا بجوشد. بعد از ۷ دقیقه برنج را تست می کنیم. اگر اطراف آن نرم و مغز برنج کمی سفت بود، برنج را آبکش می کنیم.
مرحله هشتم: دم گذاشتن برنج
قابلمه را شسته و روی حرارت قرار می دهیم تا خشک شود. کف آن کمی روغن می ریزیم و برنج را با کفگیر داخل قابلمه می ریزیم. با دسته قاشق یا کفگیر وسط برنج یک حفره ایجاد می کنیم و در قابلمه را می گذاریم. زیر قابلمه یک شعله پخش کن قرار داده و حرارت را ابتدا زیاد می کنیم تا داخل قابلمه بخار بپیچد. پس از حدود ۴ الی ۵ دقیقه، حرارت را کم می کنیم تا پلو دم بکشد و بپزد.
مرحله نهم: آماده سازی زرشک، کشمش و خلال بادام
در آخر پخت پلو، روی خلال بادام گلاب می ریزیم تا خیس بخورند و روی زرشک ها نیز آب می ریزیم تا خیس بخورند. ۱۰ دقیقه که گذشت، خلال بادام ها و زرشک ها را داخل آبکش می ریزیم و کشمش ها را نیز داخل آبکش ریخته و روی آن ها آب می گیریم تا آب اضافه شان خارج شود.
مرحله دهم: چیدن مرصع پلو
نصف گنجایش دیس را پلو داغ می ریزیم. یک تابه را روی حرارت کم قرار می دهیم و داخل آن کمی روغن ریخته و هر گوشه تابه یک چیز می ریزیم. در یک گوشه خلال بادام ها را می ریزیم و ۲ الی ۳ دقیقه تفت می دهیم. سپس در گوشه دیگر زرشک را ریخته و ۱ قاشق غذاخوری شکر روی آن می ریزیم و ۱ دقیقه تفت می دهیم. در گوشه دیگر نیز کشمش ها را می ریزیم و به مدت ۳۰ ثانیه تفت می دهیم. تابه را از روی حرارت بر می داریم.
مرحله یازدهم: تزیین مرصع پلو
تکه های مرغ پخته شده را روی برنج داخل دیس می چینیم و روی آنها مجدداً برنج می ریزیم. کمی از برنج را زعفرانی می کنیم و روی برنج می ریزیم. سپس زرشک، کشمش، خلال بادام و پوست پرتقال های تفت داده شده را به هر مدلی که تمایل داریم روی برنج می ریزیم و در نهایت خلال پسته را به همان صورت بدون تفت دادن روی برنج می ریزیم.
نکات پخت مرصع پلو
مرصع پلو را می توان با گوشت قرمز (گوساله یا گوسفند) نیز تهیه کرد. می توانید از گوشت تکه ای یا گوشت چرخ کرده استفاده کنید. در صورت استفاده از گوشت چرخ کرده، آن را با ۱ عدد پیاز رنده شده ترکیب کرده و آب اضافی پیاز را بگیرید. سپس مقداری ادویه به مواد اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه ورز دهید. در نهایت از مخلوط گوشت و پیاز کوفته های قلقلی کوچک درست کرده و در روغن سرخ کنید.
برای داشتن مرصع پلو خوشمزه تر، می توانید از زعفران مرغوب و مرغوب ترین زرشک استفاده کنید.
در صورتی که از نوع زرشک ترش استفاده می کنید می توانید به آن کمی شکر اضافه کنید.